Barszcz z botwinki



Składniki

  • buraki 2 kg
  • kilka żeberek lub kostek na zupę
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • kwasek cytrynowy
  • duża śmietana 18% 
  • sól
  • pieprz


Przygotowanie:
Wlej wodę do garnka i wrzuć żeberko lub inne mięsko. Wrzuć ziele angielskie i liść laurowy, dopraw pieprzem i solą, gotuj wszystko razem. Zsumuj, usuwając nadmiar tłuszczu zbierającego się na powierzchni zupy.
Kiedy wywar się zagotuje, wrzuć pokrojone buraki (jeśli to botwinka, wrzuć je razem z liśćmi).
Gotuj, aż buraki zmiękną. Zapraw śmietaną - wcześniej trzeba ją zahartować, żeby się nie zważyła, dodając do śmietany w kubku odrobinę gorącego wywaru i mieszając je ze sobą dokładnie.
Dopraw kwaskiem cytrynowym, solą i pieprzem.
Podawaj z ugotowanymi na twardo jajkami.

Komentarze

Popularne posty