Barszcz z botwinki
Składniki
- buraki 2 kg
- kilka żeberek lub kostek na zupę
- ziele angielskie
- liść laurowy
- kwasek cytrynowy
- duża śmietana 18%
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Wlej wodę do garnka i wrzuć żeberko lub inne mięsko. Wrzuć ziele angielskie i liść laurowy, dopraw pieprzem i solą, gotuj wszystko razem. Zsumuj, usuwając nadmiar tłuszczu zbierającego się na powierzchni zupy.
Kiedy wywar się zagotuje, wrzuć pokrojone buraki (jeśli to botwinka, wrzuć je razem z liśćmi).
Gotuj, aż buraki zmiękną. Zapraw śmietaną - wcześniej trzeba ją zahartować, żeby się nie zważyła, dodając do śmietany w kubku odrobinę gorącego wywaru i mieszając je ze sobą dokładnie.
Dopraw kwaskiem cytrynowym, solą i pieprzem.
Podawaj z ugotowanymi na twardo jajkami.
Komentarze
Prześlij komentarz