Pierogi ruskie
- ser biały półtłusty 1 kg
- ziemniak stare
- mąka 1 kg
- jajka 10 szt
- olej rzepakowy 1 łyżka
- słonina 20 dek
- boczek surowy 20 dek
- cebula 2 szt
Przygotowanie: ugotuj ziemniaki i przepuść je przez praskę. Dodaj 2 duże kostki sera i trochę pieprzu oraz soli.
Do sera dodaj smażony boczek ze słoninką.
Ciasto: mąkę wyłóż na blat i wbij 2 jajka. Następnie powoli wlewaj gorącą wodę i mieszaj.
Następnie zagniataj ciasto, ale lekko, by nie było za twarde, bo inaczej nam się nie sklei.
Odłóż na 20/30 min. i posypać mąką (warto je przykryć ściereczką, żeby nie obeschło). Potem rozwałkuj i wycinaj szklanką kółka. Nakładaj na nie farsz i formuj pierogi. Wrzuć do gorącej wody, a kiedy wypłyną, odczekaj 5 minut. Smacznego!
Fotografia: Joanna Kowalik
Komentarze
Prześlij komentarz