Pierogi ruskie



Składniki:
  • ser biały półtłusty 1 kg
  • ziemniak stare
  • mąka 1 kg
  • jajka 10 szt
  • olej rzepakowy 1 łyżka 
  • słonina 20 dek
  • boczek surowy 20 dek
  • cebula 2 szt



Przygotowanie: ugotuj ziemniaki i przepuść je przez praskę. Dodaj 2 duże kostki sera i trochę pieprzu oraz soli.
Do sera dodaj smażony boczek ze słoninką.

Ciasto: mąkę wyłóż na blat i wbij 2 jajka. Następnie powoli wlewaj gorącą wodę i mieszaj.
Następnie zagniataj ciasto, ale lekko, by nie było za twarde, bo inaczej nam się nie sklei.
Odłóż na 20/30 min. i posypać mąką (warto je przykryć ściereczką, żeby nie obeschło). Potem rozwałkuj i wycinaj szklanką kółka. Nakładaj na nie farsz i formuj pierogi. Wrzuć do gorącej wody, a kiedy wypłyną, odczekaj 5 minut. Smacznego!

Fotografia: Joanna Kowalik

Komentarze

Popularne posty