Pieróg z kaszy gryczanej - "kaszak"
Składniki na ciasto:
- śmietana kwaśna 1 1/2 szklanki
- drożdże 7 dkg
- 2 żółtka
- jajko 1 sztuka
- mąka - tyle, ile przyjmie ciasto (około 1 kg)
- sól
- cukier
Składniki na farsz:
- 1 kg kaszy gryczanej
- 1 kg sera twarogowego
- jajka 2 sztuki
- cukier
- margaryna 1/2 kostki (może być masło)
Przygotowanie:
Ciasto: Drożdże rozrób z ciepłą wodą i cukrem. Na stolnicy usyp górkę z mąki i zrób w niej dołek. Wyłóż do niego śmietanę i powoli łącz z mąką. Dodaj drożdże (UWAGA - nie można wykładać drożdży na suchą mąkę bez śmietany, bo ciasto nie wyjdzie). Dodaj dwa żółtka i jajko, połącz z resztą składników i zagniataj ciasto, wpuszczając do niego powietrze (nie "wałkuj", tylko zawijaj do środka i uderzaj). Ciasto podziel na dwie części i odłóż na kilka minut.
Farsz: Ugotuj kaszę gryczaną i - gdy jest jeszcze ciepła - dodaj do niej margarynę. Wbij jajka, dodaj ser i wymieszaj wszystko dokładnie, tworząc spójną masę. Dopraw szczyptą soli i cukrem - do smaku.
Blaszkę wyłóż połową zagniecionego ciasta, a następnie wyłóż na ciasto grubą warstwę farszu.
Drugą częścią ciasta uformowaną w prostokąt przykryj farsz i połącz z bokami ciasta. Wierzch ciasta nasmaruj pozostałymi białkami. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 1,5 godziny.
Składniki wystarczają do wyrobienia 1 pierogu lub kilkunastu bułeczek. Ten sam farsz można też wykorzystać do pierogów.
Komentarze
Prześlij komentarz