Rosół z domowymi kluseczkami
Składniki na rosół
- 1 korpus kury
- 0,5 kg wołowiny
- ewentualnie - kawałek kaczki lub indyka
- 5 marchewek
- 2 pietruszki
- 2 cebule
- kawałek selera
- pieprz
- ziele angielskie
- liść laurowy
Składniki na kluseczki:
- 2 kg mąki
- 10 jajek
- płaska łyżeczka soli
Rosół: Mięso umyj i włóż do dużego garnka. Zalej wodą i gotuj na niedużym ogniu. Kiedy się zagotuje, odlej wodę, dokładnie wypłucz mięso i włóż z powrotem do garnka. Zalej taką ilością wody, by mięso było nią przykryte o około 5 cm. Gotuj na niewielkim ogniu. Kiedy woda się zagotuje, wrzuć marchewkę, seler i pietruszkę w całości (jeśli są duże, można przekroić je na pół). Jeśli na wierzchu zbiera się warstwa tłuszczu, zupę należy zsumować. Po około 20 minutach dodaj 2 liście laurowe, 2 ziarna ziela angielskiego i trochę soli. Jeśli chcesz, żeby Twój rosół był naprawdę wystrzałowy, dodaj
Tajemne Składniki Koła Gospodyń Wiejskich w Trzydniku Dużym
czyli mały suszony grzybek, listek kapusty, ząbek czosnku i mały kawałek ostrej papryczki chilli
Rosół trzeba nadal gotować na małym ogniu, aż zyska ładny, żółtawy kolor i zacznie "mrugać" - na powierzchni pojawią się oka z tłuszczu.
Kluseczki do rosołu: Około 1,5 kg mąki przesiej przez sito na stolnicę i usyp górkę. W środek wbij 6 jajek, rozbełtaj, mieszaj z mąką i zagarniaj do środka. Wygniataj, a potem dodaj kolejne 4 jajka. Jeśli ciasto potrzebuje więcej mąki, podsypuj na bieżąco. Ciasto musi być twardsze niż to na pierogi. Gdy ciasto jest już dobrze zagniecione, podziel je na 3 części i każdą z nich rozwałkuj na cienki placek (możesz pomóc sobie, rozciągając w dłoniach). Gotowy rozwąłkowany placek połóż na podsypanym mąką blacie i trochę natrzyj mąką. Zostaw do odleżenia na około 15-20 minut. Następnie każdy placek zwiń w rulonik i pokrój w cieniutkie plasterki - tak, by powstawały drobne kluseczki. Gotuj, wrzucając na wrzącą wodę - powinny się gotować ok. 2-3 minuty. Odcedzić i wypłukać zimną wodą pod kranem.
Komentarze
Prześlij komentarz