Pazibroda
Składniki:
Przygotowanie:
- 4 główki kapusty
- 3 duże marchewki
- 1 pietruszka
- 1 seler
- śmietana 18%
- mąka pszenna,
- słonina 20 dag
- 0,5 kg ziemniaków
- sól
- pieprz
- liść laurowy
- ziele angielskie
- przyprawa kucharek
- pęczek koperku
Przygotowanie:
Posiekaj kapustę, wrzuć do dużego garnka i zalej wodą. Zacznij gotować, żeby zmiękła.
Marchewkę, pietruszkę i seler obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki pokrój w kostkę.
Warzywa i ziemniaki wrzuć do kapusty. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i trochę przyprawy Kucharek. Dolej wody i gotuj razem do miękkości.
Zrób zasmażkę: zmieszaj mąkę ze śmietaną i dokładnie wymieszaj z podsmażoną słoninką. Dodaj zasmażkę do całości. Wymieszaj i dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką.
Podawaj z chlebem, posypane posiekanym świeżym koperkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz