Pazibroda

Składniki:
  • 4 główki kapusty
  • 3 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 seler 
  • śmietana 18%
  • mąka pszenna,
  • słonina 20 dag
  • 0,5 kg ziemniaków
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • przyprawa kucharek
  • pęczek koperku




Przygotowanie:

Posiekaj kapustę, wrzuć do dużego garnka i zalej wodą. Zacznij gotować, żeby zmiękła.
Marchewkę, pietruszkę i seler obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki pokrój w kostkę.
Warzywa i ziemniaki wrzuć do kapusty. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i trochę przyprawy Kucharek. Dolej wody i gotuj razem do miękkości.
Zrób zasmażkę: zmieszaj mąkę ze śmietaną i dokładnie wymieszaj z podsmażoną słoninką. Dodaj zasmażkę do całości. Wymieszaj i dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką.
Podawaj z chlebem, posypane posiekanym świeżym koperkiem.



Komentarze

Popularne posty