Jabłczanka z ziemniakami





Składniki:
  • jabłka kwaśne 2 kg
  • śmietana 18% 1 szt
  • cukier 1 kg-ziemniaki 2 kg
  • cebula 1 szt
  • słonina 10 dag

Przygotowanie: 
Obierz jabłka, pokrój w grubą kostkę. Następnie wrzuć na wodę i gotuj, aż jabłka się rozlecą. Warto dodać 0,5 kg wiśni, żeby dodać zupie kwasowości. Zapraw śmietaną rozmieszaną dokładnie z mąką oraz odrobiną mleka. Dodaj trochę soli i cukru. Podawaj z ugotowanymi młodymi ziemniaczkami z koperkiem i podsmażoną cebulką.



Pamiętaj: Wlej ciepłej wody z zupy do śmietany, aby zahartować śmietanę. Dzięki temu nie zważy się. Dodaj także odrobinę soli.

Fotografie: Kinga Latawiec

Komentarze

Popularne posty