Jabłczanka z ziemniakami
Składniki:
- jabłka kwaśne 2 kg
- śmietana 18% 1 szt
- cukier 1 kg-ziemniaki 2 kg
- cebula 1 szt
- słonina 10 dag
Przygotowanie:
Obierz jabłka, pokrój w grubą kostkę. Następnie wrzuć na wodę i gotuj, aż jabłka się rozlecą. Warto dodać 0,5 kg wiśni, żeby dodać zupie kwasowości. Zapraw śmietaną rozmieszaną dokładnie z mąką oraz odrobiną mleka. Dodaj trochę soli i cukru. Podawaj z ugotowanymi młodymi ziemniaczkami z koperkiem i podsmażoną cebulką.
Pamiętaj: Wlej ciepłej wody z zupy do śmietany, aby zahartować śmietanę. Dzięki temu nie zważy się. Dodaj także odrobinę soli.
Fotografie: Kinga Latawiec
Komentarze
Prześlij komentarz