Kasza gryczana z sosem
Składniki:
- 2 kg kaszy gryczanej
- 3 cebule
- 1 kubek śmietany 18%
- 2 kg chudego mięsa wieprzowego
- mąka pszenna
- kostka smalcu
- sól
- pieprz
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 seler
- pół pora
- masło do smażenia
Przygotowanie:
Marchewki, pietruszki i seler obierz i zetrzyj na tarce. Pół pora pokrój w półplasterki. Wszystko razem podsmaż. Zdejmij z patelni.
Mięso pokrój w drobną kostkę. Podsmaż je w głębokiej patelni (uwaga - na dobrze rozgrzanym tłuszczu, wtedy mięso nie puści wody i będzie bardziej sprężyste). Gdy będzie już dobrze podsmażone, dorzuć do niego pokrojoną w drobną kostkę cebulę, żeby też się przysmażyła. Podlej wodą i dorzuć podsmażone wcześniej warzywa. Gotuj razem przez około pół godziny, a następnie zagęść sos śmietaną dokładnie wymieszaną z mąką (pamiętaj, żeby zahartować śmietanę, by się nie zważyła).
Kasza: namocz kaszę przez około pół godziny. Zagotuj w garnku wodę osoloną 1 łyżeczką soli i wrzuć kaszę na wrzątek (woda powinna przykrywać kaszę na wysokość dwóch złożonych ze sobą palców). W międzyczasie kilka razy przemieszaj kaszę drewnianą łyżką. Gdy kasza wchłonie wodę, zawiń garnek w gazety, a następnie w koc i odstaw w spokojne, ciepłe miejsce. Dzięki temu kasza lepiej się upraży i zatrzyma ciepło.
Całość podawaj razem, posypaną koperkiem lub szczypiorkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz