Kasza gryczana z sosem



Składniki:

  • 2 kg kaszy gryczanej
  • 3 cebule
  • 1 kubek śmietany 18%
  • 2 kg chudego mięsa wieprzowego
  • mąka pszenna
  • kostka smalcu
  • sól
  • pieprz
  • 2 marchewki 
  • 2 pietruszki
  • 1 seler
  • pół pora
  • masło do smażenia
Przygotowanie:

Marchewki, pietruszki i seler obierz i zetrzyj na tarce. Pół pora pokrój w półplasterki. Wszystko razem podsmaż. Zdejmij z patelni.
Mięso pokrój w drobną kostkę. Podsmaż je w głębokiej patelni (uwaga - na dobrze rozgrzanym tłuszczu, wtedy mięso nie puści wody i będzie bardziej sprężyste). Gdy będzie już dobrze podsmażone, dorzuć do niego pokrojoną w drobną kostkę cebulę, żeby też się przysmażyła. Podlej wodą i dorzuć podsmażone wcześniej warzywa. Gotuj razem przez około pół godziny, a następnie zagęść sos śmietaną dokładnie wymieszaną z mąką (pamiętaj, żeby zahartować śmietanę, by się nie zważyła). 
Kasza: namocz kaszę przez około pół godziny. Zagotuj w garnku wodę osoloną 1 łyżeczką soli i wrzuć kaszę na wrzątek (woda powinna przykrywać kaszę na wysokość dwóch złożonych ze sobą palców). W międzyczasie kilka razy przemieszaj kaszę drewnianą łyżką. Gdy kasza wchłonie wodę, zawiń garnek w gazety, a następnie w koc i odstaw w spokojne, ciepłe miejsce. Dzięki temu kasza lepiej się upraży i zatrzyma ciepło. 

Całość podawaj razem, posypaną koperkiem lub szczypiorkiem.

Komentarze

Popularne posty